مقالات تخصصی آهن آلات, مقالات میلگرد

انواع خاموت چیست و چه کاربردی دارد؟

خاموت

خاموت چیست؟

میلگردها سایز و انواع مختلفی دارند و بر همین اساس دسته‌بندی می‌شوند. میلگردهای طولی از نوع A3, A2, A1 و دارای قطر 8 تا 32 میلی‌متر هستند. میلگردهای عرضی نیز A2, A1 هستند و قطر 6 تا 12 میلی‌متر دارند. در خاموت سازی به دلیل انعطاف پذیری بالا از میلگردهای A2 استفاده می‌شود. به طور کلی میلگردها به دو دسته(طولی و عرضی) تقسیم می‌شوند. میلگردهای طولی در راستای طول المان سازه‌ای قرار می‌گیرند و میلگردهای عرضی در راستای عرض المان هستند.

انواع و کاربرد خاموت

یکی از محصولات ساخته شده از میلگرد محسوب می‌شود. این محصول وظبفه استحکام بخشیدن به سازه را بر عهده دارد و نمی‌توان سازه‌ای را بدون آن متصور شد. در ادامه انواع و کاربرد آن را به شما معرفی می‌کنیم.

بررسی انواع

انواع این مقطع فولادی به شرح زیر است:

  • خاموت سنتی

خاموت سنتی یا ساده از پرکاربرد ترین نوع در ساخت و ساز به شمار می‌رود. خم زاویه آنها 90 درجه است از این رو می‌توان گفت در ظاهر به شکل مربع هستند. روش ساخت خاموت سنتی به صورت دستی و با استفاده از اهرم است.

  • خاموت مهندسی

مشابه با سنتی، مهندسی هم دقیقا بر اساس نوع خمش تعریف می‌گردد. در خاموت مهندسی زاویه خم میلگرد بین 45 تا 135 درجه است اما همانند ساده سطح مقطع مربعی دارد.

  • خاموت مارپیچ

این نوع با دستگاه‌های مخصوص(CNC) تولید می‌شوند. خاموت های مارپیچی مزایای زیادی نسبت به سنتی یا ساده دارند اما تولید آنها لازم به دقت بیشتری می‌باشد.

  • خاموت ربات

از لحاظ ظاهری خاموت‌های ربات شباهت بسیار زیادی به مارپیچ دارند. تنها تفاوتی که میان این دو نوع مربعی است که در گوشه این نوع آرماتور قرار می‌گیرد. برای ربات هم از دستگاه CNC استفاده می‌شود.

  • خاموت سلولار

این نوع پیشرفته‌ترین و بروزترین نسبت به انواع خاموت‌ها است که با استانداردهای Pi-System مطابقت دارد. مزایای استفاده از سلولار در جبران ضعف استحکام کششی میلگردهای طولی در زمان رخدادهایی مثل زلزله و جلوگیری از خمش آنها است. در نهایت استحکام بیشتری برای بتن دارد.

بررسی کاربرد در ساختمان سازی

کاربرد خاموت در ساختمان سازی

یکی از مرسوم‌ترین روش‌ها جهت افزایش استحکام ساختمان، استفادته از خاموت در شناژبندی است. در ساختمان از بتن استفاده می‌شود اما بتن مقاومت کششی پایینی دارد، بنابراین علت استفاده از میلگرد در بتن همین مورد می‌باشد.

دلایل دیگر به کارگیری خاموت در صنعت بزرگ ساختمان

  • افزایش مقاومت فشاری ستون
  • جلوگیری از خم شدن میلگرد در بتن
  • بهبود انعطاف پذیری ستون
  • جلوگیری از حرکت میلگرد در زمان بتن ریزی

قوانین و شرایط خاموت گذاری

قوانین خاموت گذاری

  1. قطر خاموت‌ها در ستون‌های قاب خمشی بتنی با شکل پذیری متوسط می‌بایست حداقل 8 میلی‌متر باشد.
  2. فاصله اولین خاموت از بر اتصال ستون به تیر بایستی کمتر یا مساوی نصف فاصله خاموت‌ها در ناحیه بحرانی ستون باشد.
  3. فاصله خاموت‌ها از یکدیگر باید حداکثر 2 سانتی‌متر باشند و دستگاه نظارت موظف است در صورت عدم رعایت از سوی پیمانکار از اجرای بتن ریزی جلوگیری نماید.
  4. الزاما خاموت‌ها باید به وسیله سیم آرماتوربندی به تمام ملیگردهای طولی مهار شوند،این امر مهمی است و می‌بایست توسط پیمانگار رعایت شود و در صورت عدم توجه دستگاه نظارت موظف است از ادامه کار پیمانکار تا رفع نواقص فوق جلوگیری نماید.

در پایان

استفاده از این فلزات به طور کلی نه تنها باعث افزایش استحکام سازه، بلکه باعث می‌شود در مواردی همچون زلزله، آسیب‌ها به حداقل ممکن برسد. شما ‌می‌توانید قیمت میلگرد و انواع مقاطع فولادی را به صورت روزانه در سایت ما مشاهده کنید.

۳ دیدگاه در “انواع خاموت چیست و چه کاربردی دارد؟

  1. فاطمه گفت:

    کامل و جامع
    عالییی

  2. هما گفت:

    عالی و مفید

  3. هاشمی گفت:

    بسیار علی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *